Vysoko spracované potraviny sa stali mojou bežnou súčasťou až do asi mojich 27rokov, kedy som denne vypila niekoľko energy nápojov, jedla som fast food a sladkosti každý jeden deň a čudovala sa, prečo nechudnem, aj keď jem 2x denne a cvičím každý deň.
Ich pravidelná konzumácia môže mať negatívne dôsledky na naše zdravie. V tomto článku sa pozrieme na to, aké riziká so sebou prinášajú vysoko spracované potraviny, ktorými som si prešla aj ja sama.
Čo sú vlastne tie vysoko spracované potraviny?1
Vysoko spracované potraviny (ultra spracované potraviny, UPF) sú vyrobené pre maximálny zisk:
- Obsahujú lacné komponenty, majú dlhú trvanlivosť, sú veľmi atraktívne a chutné.
- Bývajú vytvorené sériou priemyselných techník a definovaných chemických procesov.
- Obsahujú aj látky, s ktorými prichádzajú do kontaktu pri výrobnom kolobehu – vrátane hnojív, pesticídov a konzervantov.
V konečnom dôsledku teda obsahujú množstvo látok vyvolávajúcich nutkanie jesť a obmedzujú regulačné mechanizmy príjmu potravy. Taktiež obsahujú chemické prísady, ktoré sa nedajú považovať za živiny a majú potenciálne toxický efekt.

Vysoko spracované potraviny obsahujú
- Vysoký obsah cukru, soli a nezdravých tukov
- Nízky obsah živín
- Umelé prísady a konzervanty
Je prirodzené, že také zloženie potravín pre naše telo nebude príliš zdravé – takto spracované potraviny spravidla súvisia s obezitou, ochorením ciev a srdca, cukrovkou alebo metabolickými problémami.
Čo patrí medzi vysoko spracované potraviny?2
Povedzme si úprimne, kto z nás si nedá čipsy, či sladké. Ja som toho zjedla kedysi denne kvantum! A aj som sa tak cítila a vyzerala – veľmi zle. Nemusíte vyradiť úplne všetko a navždy, stačí len obmedziť a hlavne ak prevažuje vyvážená a zdravá strava, sem tam si samozrejme môže každý dopriať nejakú tú maškrtu. Ja nie som výnimkou, stále milujem napríklad čipsy 🙂
- Mrazené jedlá – hotové mrazené večere, mrazená pizza, mrazené polotovary ako hranolky alebo mrazené hamburgery, či rybie prsty, koláče
- Rýchle občerstvenie– hamburgerové žemle a mäso z fast foodov, smažené kura, rýchle šaláty s vysokým obsahom kalorických dresingov
- Sladkosti a pečivo – koláče, sušienky a zákusky z obchodu, čokoládové tyčinky a cukrovinky s dlhým dátum spotreby
- Nápoje – sýtené sladké nápoje (limonády, colové nápoje), energetické nápoje, sladené ovocné šťavy a nektáre
- Mäsové výrobky – údeniny ako salámy, párky, klobásy, konzervované mäso (napr. paštéty), predpripravené hamburgery a hotdogy
- Chipsy a slané snacky– zemiakové chipsy, kukuričné lupienky a tortilla chipsy, slané oriešky a krekry
- Instantné a konzervované jedlá – instantné polievky a rezance, predpripravené omáčky a dressings

Moja rada na záver
3Nebojte, nemusíte hneď bežať vyhádzať polovicu jedla, ktoré máte doma – skúste ale robiť zmeny, ktorými budete postupne priemyselne spracovávané potraviny v jedálničku obmedzovať.
- skúste si pripravovať jedlá doma sami, kde viete, čo do nich dávate (či už obedy alebo koláče)
- zaraďte do jedálnička aj viac ovocia a zeleniny
- salámy nahraďte za čerstvé mäso
- jednotlivé jedlá v jedálnom lístku viac plánujte dopredu
- pochutiny ako čipsy si doprajte výnimočne
- to, čo domov nekúpite, to nezjete, takže robte si aj nákupný zoznam potravín
ZDROJE: