Tento recept na nekysnutý domáci chlebík som dlho hľadala! Nechce sa mi robievať kysnuté cesto, ale tento chlebík je mäkučký a fakt dobre chutí. Určite vyskúšajte aj vy! Ja som robila polovičné množstvo na štedro-večený stôl, aby sme ho stihli aj spapať, keďže u nás pečivo jeme veľmi málo.
Nutričné hodnoty na 100g = 213Kcal + 13,5g B + 7g V
Na nekysnutý domáci chlebík potrebujeme:
- 450 g hladkej špaldovej múky
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička trstinového cukru
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 500 ml/g bieleho jogurte (napr. gréckeho typu)
- Podľa potreby voda 0,5 dcl
- 1 lyžička rasci (prípadne iné koreniny podľa chuti, semienka podľa chuti)
Postup:
- Do misky dáme preosiatu špaldovú múku, cukor, soľ, sódu bikarbónu a premiešame.
- Pridáme hustý biely neochutený jogurt, najlepšie gréckeho typu.
- Zmes jemne premiešavame vidličkou. Ak sa dobre nespojí (záleží aj od typu múky, každá je iná), pridáme vodu (max. 0,5 dcl). Má vzniknúť hladké, polomäkké, lesklé cesto (bude sa ti lepiť).
- V miske cesto jemne vytvarujeme do bochníku. V žiadnom prípade sa cesto nesmie vypracovávať a vonkoncom nie miesiť.
- Pomúčenými rukami a za súčasného múčenia cesta (kvôli jeho lepeniu) ho prenesieme do jánskej misy vystlanej papierom na pečenie a nezakrývame ju.
- Vrch cesta posypeme 1-2 PL špaldovej múky.
- Pečieme 50 minút v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 190°.
- Po upečení necháme úplne vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť a verím, že si tento zdravý chlebík plný bielkovín zamilujete tak, ako ja!