Pozitíva tekvice hokaido na zdravie

hokaido

Nastal jesenný čas a ja milujem sezónne potraviny a recepty napríklad aj z tekvice hokaido, ktorá originálne pochádza z Japonska. Tekvica hokaido je populárna odroda tekvice, ktorá je známa svojou sladkou chuťou, jemnou konzistenciou a výživovými hodnotami. Často ju využívam v zdravých receptoch na polievky, pyré, omáčky, ale aj na pečenie. Poďme sa na ňu pozrieť trošku bližšie.

Aké má výživové hodnoty tekvice Hokkaido na 100g?

  • Bohatá na vitamín A: Pomáha udržiavať zdravé oči, pokožku a podporuje imunitu.
  • Vitamín C: Podporuje imunitný systém a funguje ako antioxidant.
  • Vláknina: Pomáha pri trávení a udržuje pocit sýtosti
  • Nízkokalorická: Tekvica hokaido je ideálna pre tých, ktorí chcú sledovať príjem kalórií bez obetovania chutí.

Zdravotné prínosy tekvice hokaido:

  1. Podpora trávenia: Vysoký obsah vlákniny pomáha pri pravidelnosti trávenia a môže zabrániť zápche.
  2. Podpora zdravia srdca: Obsah draslíka môže prispieť k zníženiu krvného tlaku.
  3. Posilnenie imunity: Vďaka vysokému obsahu vitamínov A a C prispieva k posilneniu imunitného systému.
  4. Zdravie pokožky: Vitamín A pomáha udržiavať zdravú a žiarivú pokožku.
  5. Podpora zraku: Beta-karotén, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, zlepšuje zdravie očí a môže zabrániť zhoršovaniu zraku.

Tipy na použitie tekvice hokaido:

  • Tekvicová polievka: Klasická hokaido polievka je skvelá, keď sa tekvica uvarí a zmixuje s cibuľou, cesnakom, zázvorom a troškou kokosového mlieka.
  • Pečená tekvica: Opečené kúsky tekvice hokaido sú vynikajúce ako príloha k jedlám alebo ako zdravý olovrant.
  • Tekvicové pyré: Skvelé ako základ na omáčky alebo pridané do koláčov a muffinov.

Tekvica hokaido je univerzálna, zdravá a výživná zložka, ktorú môžete ľahko zaradiť do svojho jedálnička, či už pripravujete jednoduché jedlá alebo komplexnejšie recepty.

Máte nejaký svoj najobľúbenejší recept? Podeľte sa s nami oň do komentára!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *